Zo kies je de juiste muurverf

Binnenschilderwerk Den Haag

Bij binnschilderswerk net al bij veel anderen in het algemeen geldt: goede kwaliteit heeft zijn prijs, maar uiteindelijk loont dit zich. Wanneer je muurverf koopt, mag je dus niet zomaar het goedkoopste product kopen. De verschillen kunnen groot zijn. Onze expert, Ludger Küper van het Paint Quality Institute, legt uit waarop u bij de koop van muurverf moet letten:

“De trend voor kleurrijke muren houdt nog steeds aan. Gebruik alleszins de voordelen van verfmixmachines in bouw- of vakwinkels. De meeste menginstallaties laten u zelf een favoriete kleur mengen volgens uw specificaties, zoals bijvoorbeeld de stof van gordijnen of kussens.

Bovendien is de aangeboden verfkwaliteit vaak zeer goed waar het dekking, reiningsbestandheid, en verwerking betreft. Voor witte binnenmuurverf moet u op de informatie op het etiket letten, en enkel stevige, reiningsresistente verf van klasse 3 (natte schrobweerstand) gebruiken, maar nog beter is klasse 2. In elk geval gebruikt u best hoogwaardige borstels en rollen, om een optimaal resultaat te bereiken.”

  1. Etiket

Op het etiket verneemt u een schat aan informatie. De belangrijkste sommen we even voor u op. Let bij de kwaliteitsinfo vooral op de vermelding “volgens DIN EN 13 300”. Dat is de Europese norm, en dus een bindende kwaliteitsverklaring.

  1. Dekkingsklasse

Een muurverf moet de ondergrond enerzijds goed “dekken”, en anderszijds moet na het verven een gelijkmatig oppervlak ontstaan. De dekkingskracht wordt in klassen van 1 tot 4 onderverdeeld. Dekkingsklasse 1 heeft het beste dekkingsvermogen.

Om de dekkingskracht van een verf te testen, bedekt men een kaart met een zwart-wit dambordpatroon met een bepaalde dikte verf. Naargelang de dekking van het patroon wordt de verf in één van de verschillende dekkingsklassen onderverteeld. De verschillen zijn meestal met het blote oog te herkennen.

Klasse 1: Dekking van minstens 99.5%.

Klasse 2: Dekking van minstens 98%.

Klasse 3: Dekking van minstens 95%.

Klasse 4: Dekking van minder dan 95%.

Bij de toepassing van de verf betekent dit kwaliteitsverschil dat men met producten van een lagere dekkingsklasse meer lagen moet toevoegen. Dat kost tijd en geld! Vooral bij sterk contrasterende ondergronden is het tijd- en materiaalrovend om dan toch een goed dekkend resultaat te bereiken.

  1. Natte slijtageklasse

De natte slijtvastheid geeft informatie over de duurzaamheid en reinigbaarheid van een muurverf in gedroogde toestand. De natte slijtvastheid wordt in 5 klassen onderverdeeld.

De hoogste duurzaamheid en de beste reiningbaarheid heeft dispersieverf van natte slijtageklasse 1. Dit wordt bereikt door hoogwaardige latexverf. Vanaf natte slijtageklasse 2 wordt een dispersieverf als “schrob-resistent” omschreven.

Bij de aankoopbeslissing speelt de toepassing een grote rol. Om weinig belaste oppervlakken zoals plafonds en kelders te verven volstaat een een verf van natte slijtageklasse 4 of 5. Voor normaal belaste plaatsen is een verf van natte slijtageklasse 3 ideaal. Voor oppervlakken met een zware belasting, zoals vloeren, kiest men best voor een verf van natte slijtageklasse 1 of 2.

DIN EN 13 300

Klasse 1          Zeer schrobbaar

Klasse 2          Schrobbaar volgens DIN 53778

Klasse 3          Wasbestand volgens DIN 53778

Klasse 4          Wasbestand

Klasse 5          Veegbestendig

Klasse 1 is de hoogste klasse. De gedroogde verf maakt geen vlekken. Geschikt voor zwaar belaste oppervlakken zoals inkomhallen en openbare gebouwen.

Klasse 2 is schrobbaar en bijzonder duurzaam. Verf van deze klasse is geschikt voor zwaar belaste plaatsen zoals kinderkamers, huisvloeren en keukens.

Klasse 3 omvat verf die wasbestand is (voor normaal belaste oppervlakken zoals woonkamers).

Klassen 4 en 5 tonen bij het afvegen een aanzienlijke slijtage. Deze verf is niet geschikt voor woonruimten, maar wordt eerder gebruikt voor minder belangrijke ruimten zoals kelders en loodsen.

  1. Glansgraad

Naast het dekvermogen en de natte slijtvastheid is de glansgraad een belangrijk criterium bij de aankoopbeslissing. De twee meest voorkomende glansgraden zijn “mat” en “zijdeglans”. De keuze hang af van persoonlijke smaak, maar ook van de gewenste reinigbaarheid. Matte muurverf is minder reinigbaar als zijdeglanzende muurverf (latexverf).

  1. Witheid

Ook de witheid verschilt van product tot product. Hoogwaardige producten gebruiken dure witpigmenten, terwijl goedkopere verfsoorten goedkopere witpigmenten gebruiken, die meer vulstoffen bevatten. Dit uit zich onder meer in de witheid: wit van goedkopere kwaliteit heeft vaak een lagere zuiverheid en helderheid.

  1. Verwerking

Naast de reeds vernoemde technische criteria speelt ook de verwerking een belangrijke rol. Sommige verfsoorten, die in het laboratorium een goede dekking bereiken, zijn moeilijk aan te brengen en halen niet het verwachte bereik. Onder schilders is er zelfs een specifieke uitdrukking voor de eenvoudige verwerking van verf: ze heeft een goede “spoeling”. Aangezien de verf van Alpina speciaal voor doe-het-zelvers ontwikkeld is, heeft hij een bijzonder eenvoudige en betrouwbare verwerking.

Met hulp van deze artikel kunt u nu goede keus maken voor beste latex verf voor uw binneschilderwerk.

Comments are closed.