Ons advies: materialen voor houtrot reparatie

Houtrot herstellen Den Haag

Wanneer je last hebt van houtrot, wil je dit natuurlijk herstellen. Hoe sneller je dit doet, hoe beter het resultaat is. Houtrot kan bestreden worden op verschillende manieren. Een optie is om speciale materialen te kopen. Deze zorgen ervoor dat houtrot wordt opgevuld. Een voorbeeld van hoe je zo’n middeltje gebruikt, is hieronder weergeven. Het materiaal dat je kunt kopen heet houtrolvuller op basis van proxy.

Stap 1: Voorstrijk aanbrengen

Voor je begint, kun je ervoor kiezen om voorstrijk aan te brengen. Dit is een keuze die je zelf maakt. Het hoeft namelijk niet en is vrij prijzig. Wel zorgt voorstrijk ervoor dat de renovatiepasta beter vast zit en blijft zitten. Voorstrijk zorgt ervoor dat de pasta beter aan het hout blijft zitten. Hierdoor heb je meer kans op een geslaagde reparatie. Het hout wordt namelijk geïmpregneerd en afgesloten. Ook wordt de hechting beter. Het is belangrijk om te wachten met het aanbrengen van epoxy. De voorstrijk moet namelijk ongeveer 20 minuten tot maximaal een uur ‘drogen’, voordat je verder gaat.

Stap 2: Voorbereiding op het reparen

De meeste repareerpasta’s voor houtrot te repareren bestaan uit twee componenten. Deze zitten vaak in een aparte tube. Je kunt ervoor kiezen om een speciale houder te kopen, waarmee je snel en gemakkelijk de pasta uit de tube kan krijgen. Er zijn ook versies waarbij beide tubes bevestigd kunnen worden. Zo’n dubbele houder is makkelijk, maar zeker niet nodig. Je kunt de twee componenten namelijk ook van de voren mengen. Zorg ervoor dat je dit hebt voorbereid, voordat je begint met repareren.

Stap 3: Repareren

Nadat je de repareerpasta hebt voorbereid, kun je aan de slag met het repareren van het hout. Dit kun je door met een plamuurmes kleine hoeveelheden in het hout te schuiven. Wanneer er een groot oppervlak is dat gerepareerd moet worden, kun je dit doen met repareerpasta. Het is echter verstandiger om dit te repareren met een vervangend stuk hout. Zo kun je meer doen met de pasta. Hierbij is het belangrijk dat je rondom het vervangende hout tenminste 5 minimeter vrijlaat. Hiermee kun je het vervangende hout door middel van de repareerpasta aan het oude hout bevestigen.  Zorg ervoor dat je de overtollige repareerpasta meteen verwijderd. Deze is hardnekkig en achteraf moeilijk te verwijderen. Wanneer je zorgvuldig werkt hiermee, bespaar je jezelf veel tijd.

Stap 4: Schuren

Laat de repareerpasta eerst goed drogen. Voor 20 c is ongeveer 8 uur droogtijd nodig. Na deze droogtijd kun je gaan schuren. Dit kun je doen met een schuurmachine, maar natuurlijk ook gewoon met schuurpapier. Door te schuren maak je het hout weer mooi egaal.

Stap 5: Verven

Na het schuren is de laatste stap aangebroken. Je kunt het hout gaan verven. Dit doe je door eerst één of twee lagen grondverf aan te brengen. Daarna kun je één of twee lagen lak aanbrengen. Hoe beter en hoe meer van deze lagen je hebt, hoe beter het hout later weer is beschermd tegen houtrot. Het is dus belangrijk om daar rekening mee te houden. Hoe beter je hier je best doet, hoe langer je van het resultaat kan genieten. Dit gedeelte kun je natuurlijk ook laten doen door een gespecialiseerd bedrijf in houtrot reparatie. Zo weet je zeker dat je goed bezig bent.

Post Tagged with

Comments are closed.