Houtrot stoppen: hoe doe je dat?

Houtrot herstellen Den Haag

Houtrot is erg vervelend. Daarom kun je het natuurlijk ook beter voorkomen. Wanneer het toch voorkomt, kan het erg duur zijn om het hout te vervangen. Natuurlijk is houtrot tot op zekere hoogte ook te reparen, maar dit wil je liever niet. Daarom is het belangrijke om goed te kijken naar deze tips. Ze kunnen veel frustratie, tijd, geld en moeite besparen!

Schroef- en spijkergaten

In veel constructies zijn schroef- en spijkergaten nodig. Deze gaten leggen wel het hout bloot. Hierdoor kan vocht er sneller bijkomen en ontstaat schimmel (en dus houtrot) een stuk sneller. Het is daarom belangrijk om schroef- en spijkergaten zoveel mogelijk te voorkomen. Als je deze toch nodig hebt, is het belangrijk om ze goed en droog af te dichten. Zo weet je zeker dat vocht echt geen kans heeft.

Draaiende delen en verbindingen

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat draaiende delen niet vastklemmen. Denk bijvoorbeeld aan een raam of een deur. Als dit het geval is, kan hierdoor vocht namelijk minder snel weg. Hierdoor hoopt het op. Ook is het belangrijk dat houtverbindingen geen kiertjes hebben of op een andere wijze blootgesteld kunnen worden aan vocht. Hierdoor voorkom je houtrot.

Verf of lak

Wanneer je ziet dat verf of lat gaat bladderen moet dit zo snel mogelijk vervangen worden. Ook bij kale plekjes of scheurtjes is een nieuwe verfbeurt geen overbodige luxe. Het is daarom ook belangrijk om hier goed rekening mee te houden. Verf en lak kunnen hout namelijk beschermen tegen vocht. Natuurlijk kun je ook hierbij beter te vroeg zijn dan te laat. Het verfwerk regelmatig opknappen is daarom ook belangrijk. Zelfs als je geen tekenen van verval ziet, kunnen ze er nog steeds zijn.

Schoonmaken

Als er op geschilderde oppervlakten veel viezigheid achterblijft, kan dit de het verflaagje of de lagen aantasten. Ook kan vuil ervoor zorgen dat vocht langer op dezelfde plek vast blijven zitten. Het is daarom zeer belangrijk om te blijven schoonmaken. Zo weet je zeker dat vuil geen kans heeft om het hout te verpesten. Daarnaast is het hebben van een opgeruimd en schoon huis natuurlijk ook gewoon goed voor de gezondheid. In deze situatie ben je dus alleen maar bezig met goede dingen.

Onderhouden

Je kunt alles van tevoren nog zo goed geregeld hebben. Toch kan hierdoor houtrot ontstaan. Daarom is het erg belangrijk om onderdelen te blijven onderhouden. Zo heeft houtrot de minste kans. Denk bijvoorbeeld aan het controleren van verbindingen in de kozijnen. Ook kitranden van glas of in de keuken moeten regelmatig gecontroleerd worden. Als deze niet goed meer zijn, kan er hierdoor water in het hout terecht komen. Daarnaast kun je letten op draaiende delen die niet goed meer vast zitten. Als je deze problemen op tijd oppakt en oplost, is er waarschijnlijk niets aan de hand. Houtrot kan pas ontstaan wanneer het hout langdurig aan vocht is blootgesteld. Door tijdig te controleren, kun je jezelf dus veel leed besparen.

Post Tagged with

Comments are closed.